POIR

Kuchenne eksperymenty – kuchnia molekularna

Powrót

Zapraszamy na weekend z kuchennymi eksperymentami: sprawdzimy czy wybuch może być kontrolowany, wbijemy gwóźdź bananem oraz zapalimy potłuczoną żarówkę. 

Niedziela 17.06., godz. 12:00-17:00
Zapraszamy na widowiskowy pokaz, podczas którego dowiemy się co to takiego stany skupienia, do czego służy dewar oraz sprawdzimy czy wybuch może być kontrolowany. Będziemy obserwowali ciekły azot, skroplimy powietrze oraz zapalimy potłuczoną żarówkę. Wbijemy gwóźdź bananem oraz dowiemy się czy można włożyć rękę do ciekłego azotu. Poeksperymentujemy także z kuchnią molekularną – wystąpią: kapusta, jajko, rodzynki, ciastka, banany, bazylia, lody oraz Coca-Cola. Na koniec poznamy wielką kolbę chemiczną oraz właściwości suchego lodu.
Pokazy:
13:00, 14:30

Dodatkowe atrakcje: dmuchana zjeżdżalnia, malowanie buziek, kręcenie baloników, ogromne bańki mydlane i kreatywne animacje!

Wstęp na powyższe atrakcje jest bezpłatny.
Wewnętrzny plac zabaw płatny wg cennika: bilet open / 40 zł.

Data wydarzenia:

17 czerwca 2018

Start:

12:00

WSTĘP WOLNY:

dla wszystkich